הטפילים החדשים

אתחיל דווקא מהסוף. מה זה סחר-יום (Day trading) ? אפשר בהחלט להגיד שכיום סחר יום (ובקיצור: ס"י) הוא כבר לא באופנה, אבל בשנים 2002 עד 2004 הוא היה נושא חם מאוד. ס"י הוא פשוט שיטה או אסטרטגיה למסחר בבורסה. העיקרון של השיטה הוא פשוט מאוד: אתה נכנס ויוצא באותו היום. בסוף יום המסחר אתה מוכר את כל ניירות הערך שקנית והרווח שלך הוא יומי. אין תכנון לטווח ארוך. שאלת השאלות היא כמובן איך עושים ככה כסף? הרי גם המניות היציבות ביותר יכולות ביום מסויים לאבד מערכן. אחת השיטות הנפוצות היא לעקוב אחר בתי השקעות גדולים, להבין את דפוס הפעולה שלהם ולהרוויח מעסקאות הענק שהם עושים.

לדוגמה, נניח שבית השקעות ראובן קונה בכל יום א’ בשבוע בשעה 10:00 מניות של החברה שהיתה הפעילה ביותר בשבוע החולף בסכום של עשרה מליון שקלים. עסקה גדולה שכזו משפיעה על ערך המניה של החברה ומעלה אותו באחוז וחצי. שמעון, שהוא סוחר-יום חכם, קונה בשעה 9:55 מניות של החברה במאה אלף שקלים, וב-10:05 מוכר אותן ברווח של אחוז וחצי, כלומר שמעון גזר בעשר דקות עבודה קופון נאה של 1500 שקלים. הכפילו אחוז וחצי ביום ב-22 ימי מסחר בחודש, וקיבלתם רווח חלומי של 33 אחוזים בחודש. הבנתם מה קורה פה? ברוסית זה נקרא פרזיט, ובלשון הקודש: טפיל.

כל מי שנוסע במוניות שירות (ועבדכם הנאמן נוסע די הרבה) מכיר את השיטה: מונית השירות מגיעה לתחנה, אוספת נוסעים הממתינים לאוטובוס, ושתי דקות אחרי שמונית השירות עוזבת מגיע ה”גדול” כפי שהוא מכונה בעגה של נהגי השירות. תוכנית הפעולה פה היא פשוטה: הנוסעים מכירים את לוחות הזמנים של קו האוטובוס וימתינו לו זמן קצר לפני הגיעו בתחנה. נהגי המוניות יבדקו גם הם את לוחות הזמנים ויגיעו דקות ספורות לפני ה”גדולים” לתחנה, כך שמספר הנוסעים הפוטנציאלים הוא הגדול ביותר. בנוסף לכך, נוסעים המחכים זמן רב לאוטובוס נעשים קצרי רוח, והסיכוי שיעלו על “הדבר הראשון שיביא אותם הביתה/לעבודה” גדל. שוב, הטפילות חוגגת. אגב, בניגוד לדעתו של עודד רוט, מוניות השירות עובדות רק בקווים העמוסים ביותר. בקוים הפחות עמוסים, זה פשוט לא משתלם להם.

אז מה המסקנה? שאלה טובה. אם יש סוחר-יום שהצליח לפצח את השיטה של בית השקעות, שיבושם לו ושיהנה מהכסף. הוא הרוויח אותו ביושר. גם מוניות השירות פועלות ברישיון. אבל כמו בכל מערכת יחסים של טפיל ופונדקאי, הטפיל צריך להזהר מלהרוג את מארחו, שכן אז הוא בחזקת מי שכורת את הענף עליו הוא יושב.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *